Tokia tendencija augina sudėtingų individualių sprendimų kainas, kurios beveik pasiekė Vakarų Europos šalių lygį – jeigu anksčiau Lietuvoje programavimo ir projektavimo darbai kainavo apie 150 Lt už valandą, tai palaipsniui šie įkainiai kopia į 350-500 Lt aukštumas, rašoma pranešime spaudai.

Tokius pokyčius pastebintis Kęstutis Skukauskas, verslo valdymo ir apskaitos sistemas kuriančios UAB „Prototechnikos“ direktorius plėtrai, įsitikinęs, kad šiuo metu IT rinka sluoksniuojasi: individualių projektų kainos auga, o standartinių sprendimų – mažėja. Tai rodo ir bendrovės pirmojo pusmečio apyvarta, kuri, lyginant su 2011 m. šešių mėnesių rezultatais, augo 15 procentų. Per pirmąjį šių metų pusmetį „Prototechnikos“ apyvarta sudarė 2,52 mln. Lt, kai pernai tuo pat metu buvo 2,19 mln. Lt.

„Tokius rezultatus lėmė suintensyvėjusi individualių IT sprendimų paklausa – vis daugiau užsienio kompanijų sudėtingus programavimo darbus patiki Lietuvos IT bendrovėms. Tuo tarpu Lietuvoje jaučiame kitą kryptį – dalis bendrovių persiorientuoja į eksportą, ieško individualių, būtent eksportui pritaikytų sprendimų“, – sako K. Skukauskas.

Pasak „Prototechnikos“ direktoriaus plėtrai, kelias į eksportą nėra lengvas – norint, kad eksportas sudarytų nors 20-30 proc. metinės apyvartos, dauguma gamybos ar prekybos kompanijų dar turės intensyviai dirbti 3 ar 4 metus. Didėjanti individualių sprendimų paklausa ir IT specialistų trūkumas taip pat kelia programavimo bei projektavimo darbų kainas.

„Todėl šiandien IT bendrovės turėtų galvoti, kaip įsitvirtinti kuriant ir diegiant eksportuojančioms bendrovėms skirtus sprendimus. Sugebėjusieji tai padaryti sėkmės vaisius raškys jau po 4-5 metų“, – prognozuoja ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)