„Kas yra 4G? Tai yra pojūtis. Realiai tai yra tas pats veiksmas, kurį mes darėme iki šiol, bet su visiškai kitu pojūčiu. Vieno mygtuko paspaudimu mes gauname čia ir dabar būtent tai, ką norime gauti“, – ketvirtadienį ryšio pristatymui surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo „Omnitel“ vadovas Antanas Zabulis.

Prieš metus 4G pirmą kartą įdiegtas Švedijoje ir Norvegijoje.

„Omnitel“ valdančios bendrovės „Telia Sonera“ viceprezidentas Tommy Ljunggrenas sakė, kad šiuo ryšių pirmiausiai pradėjo naudotis žiniasklaida: fotografai, televizijos, rengiančios tiesiogines transliacijas.

„Vieni iš anksčiausiai Švedijoje ir Norvegijoje 4G ryšį pradėjo naudoti spaudos fotografai, nes įsivaizduokite, kad visos nuotraukos, kurias Jūs dabar padarėte jau būtų parduodamos internete. Šis ryšys buvo naudojamas ir per karališkas vestuves praėjusią vasarą Švedijoje. Belieka tik spėti, kurie fotografai uždirbo daugiau, tie, kurie turėjo 4G ar tie, kurio jo neturėjo“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

„Aš prisiminiau pernai vykusį Pasaulio krepšinio čempionatą. Man teko važiuoti atviru autobusu su krepšininkais, kai Lietuvos rinktinė grįžo į Vilnių ir mačiau minią žmonių, kurie laukė gražių vaizdų iš autobuso. Deja, technologijos taip trūkinėjo, kad vaizdo jie sulaukdavo tik epizodais. Įsivaizduoju, kas būtų, jei tuo metu būtų veikęs 4G ryšys“, – prisiminė A. Zabulis.

Lemtingojo mygtuko, pradėjusio 4G ryšio tiekimą Lietuvoje, paspaudime dalyvavęs premjeras Andrius Kubilius spartų ekonomikos augimą pirmąjį šių metų ketvirtį siejo su Lietuvos pirmavimu interneto infrastruktūros plėtroje.

„Ekonomikos augimą garantuoja mūsų verslo gebėjimas labai sparčiai atgauti konkurencinius pranašumus eksporto rinkose. Eksportas mus traukia iš krizės. Visiškai akivaizdu, kad eksportas yra susijęs su tuo, kad nebijome ir galime konkuruoti pasaulio rinkoje, todėl kad nebijome žengti modernios pažangos keliu, kurio vieną iš labai rimtų akimirkų šiandien stebėjome ir sugebėjome kažką nuveikti paspausdami mygtuką“, – spaudos konferencijoje kalbėjo premjeras.

Veikia miestų centruose

Bendrovė tvirtina, kad nuo ketvirtadienio „Omnitel“ 4G ryšys veikia Vilniaus centre – Gedimino prospekte, J. Jasinskio gatvės „Verslo trikampyje“, apie Konstitucijos prospektą, Senamiestyje apie Didžiąją gatvę ir dalyje Naujamiesčio.

Kaune 4G veikia Laisvės alėjos rajone, Klaipėdoje – apie Minijos gatvę, Šiauliuose bei Panevėžyje – miestų centruose.

Antrasis šio ryšio etapas numatytas spalį. Planuojama, kad po jo 4G galės naudotis 80 proc. Vilniaus gyventojų.

A. Zabulis mano, kad šiemet turėti kelis tūkstančius 4G klientų yra ambicingas, tačiau pasiekiamas tikslas. „Omnitel“ skelbia, kad per keletą metų investicijoms į 4G ryšį investuos daugiau kaip 100 mln. Lt.

Modemai – kitą savaitę

Vartotojams, susidomėjusiems šia paslauga, siūlomi du mokėjimo planai. Pasirinkus iki 30 Mbps spartą su iki 5 GB suteikiamų duomenų paketu per mėnesį reikėtų mokėti 69 Lt, o iki 80 Mbps su iki 10 GB – 99 Lt. Šių planų vartotojams modemo mokesčio nereikės mokėti.

Šiuo internetu galima naudotis ir be sutarties, tačiau modemas tuomet kainuotų 699 Lt. Pasirašius dvejų metų sutartį, modemas kainuotų 1 Lt, bet per mėnesį reikėtų mokėti 25 Lt abonentinį mokestį.

Anot A. Zabulio, visi norintys turėti šią paslaugą gali registruotis internete ir maždaug po savaitės turėtų sulaukti pirmųjų 4G modemų.

Netrukus taip pat turėtų atsirasti modemai, kurie veiks ir 2G, ir 3G, ir 4G ryšio tinkluose.

Lietuva tapo trečiąja šalimi pasaulyje, kurioje 4G ryšys veiks 1800 MHz dažniu. Teoriškai galima būtų naudoti 900 Mhz dažnį, tačiau šiame dažnių ruože yra pernelyg mažai talpos ir vartotojai nepajustų ryšio vertės. Tuo metu 2600 MHz užimtas daugiakanalės skaitmeninės televizijos ir bus prieinamas apie 2013 m., o 2100 MHz yra užimtas 3G ryšiu.

Kiti operatoriai siūlys tada, kai netrūks modemų

Kiti Lietuvos telekomunikacijų operatoriai taip pat yra pradėję 4G ryšio bandymus ir šią paslaugą planuoja pasiūlyti tuomet, kai nebus taip jaučiamas modemų trūkumas, išsiplės ryšį palaikančių įrenginių pasiūla.

„Lietuvoje mes taip pat turime leidimus dažniams, reikalingus teikti 4G paslaugą 1800 MHz dažnių diapazone. Be to, dalis mūsų infrastruktūros jau šiandien atitinka 4G reikalavimus, prireikus galime sukurti 4G tinklą, veikiantį 1800 MHz dažnių diapazone, per maždaug metus“, – teigiama „Tele2“ pranešime spaudai.

Pasak jų, esminis klausimas yra vartotojų poreikis. „Tele2" laikosi nuostatos siūlyti paslaugas tik tuomet, kai vartotojams jų reikia. Šiandien ši technologija žengia tik pirmuosius žingsnius; visame pasaulyje trūksta galinės vartotojų įrangos – modemų, dėl mažos pasiūlos jie labai brangūs“, – tikina „Tele2“.

Kita telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva“ taip pat tvirtina, kad jos tinklas Lietuvoje yra parengtas perėjimui prie 4G standarto, šiuo metu toliau tęsiami technologijos bandymai.

„Paslaugą mūsų klientams suteiksime, kai bus plačiai prieinami 4G ryšį palaikantys įrenginiai: išmanieji telefonai ar planšetiniai kompiuteriai. Svarbu suprasti, kad pasaulinėje technologijų rinkoje nebeskiriama tiek dėmesio skaičiui prieš raidę G – viską lemia vartotojų patirtis naudojantis mobiliojo interneto paslauga, aptarnavimas ir tų paslaugų kokybė. Šiems dalykams ir skiriame didžiausią dėmesį ir investicijas“, – sakė „Bitės“ grupės generalinio direktoriaus pavaduotojas klientams Chrisas Robbinsas.

Lietuvos radijo ir televizijos centras, siūlantis interneto ryšį, paremtą WiMAX technologija, tvirtina teikiantis 4G internetą.

4G yra moderniausia mobiliojo ryšio technologija, leidžianti perduoti duomenis apie dešimt kartų greičiau nei kitos šiuo metu egzistuojančios komercinės technologijos.

Vidutinis duomenų perdavimo greitis normalaus vartojimo metu 4G – 20-80 Mbps. Toks greitis aktualiausias vartotojams, kurie rengia internetines konferencijas, tiesiogines televizijos transliacijas ar žaidimus realiuoju laiku.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)