„FTTH Council Europe“ užsakymu rinkos tyrimų bendrovės IDATE parengtoje apžvalgoje buvo sudarytas FTTH ir FTTB (šviesolaidžio iki namų ir šviesolaidžio iki pastato) plėtros reitingas. Jo duomenimis, jau 22 šalyse daugiau nei 1 proc. namų ūkių naudoja šviesolaidinį ryšį.

Europos šalys (ES27+91) nurodė, kad per pirmąjį 2012-ųjų pusmetį šviesolaidinio FTTH ir FTTB ryšio vartotojų padaugėjo net 16,4 proc., o šviesolaidinio ryšio aprėptis toliau sparčiai didėjo (16 proc.). 2012 m. viduryje šiose šalyse FTTH ir FTTB paslaugų vartotojų padaugėjo maždaug iki 5,95 mln. ir jomis naudojosi 32 mln. šeimų.

Nemažai rinkos galimybių suteikia Rusija – joje 5,2 mln. abonentų ir 15,8 mln. namų ūkių naudojasi FTTH ir FTTB paslaugomis. Ukrainoje yra daugiau nei milijonas FTTH ir FTTB abonentų – vadinasi, per pirmąjį 2012-ųjų pusmetį jų skaičius išaugo daugiau kaip 85 procentais. Tikimasi, kad netrukus FTTH ir FTTB ryšys bus pradėtas diegti ir NVS (Nepriklausomų valstybių sandraugos) šalyse.

Šviesolaidinio tinklo plėtros reitingo lyderėmis išliko tos pačios šalys. Pirmąją vietą užimančioje Lietuvoje skverbtis buvo didesnė nei 30 proc., Norvegijoje ji siekė 18 proc., o Švedijoje – 14,5 procentų. Tačiau kai kurios didelės ES šalys, įskaitant Jungtinę Karalystę ir Vokietiją, vis dar gerokai atsilieka ir į reitingus nepatenka.  

Šviesolaidinių ryšių paplitimas Europoje (FTTH Council Europe iliustr.)

Pirmą kartą į šviesolaidinio ryšio plėtros reitingą buvo įtraukta ir Ispanija. Ji užėmė 20 vietą (1,42 proc. skverbtis). 2012 m. pirmąjį pusmetį šių paslaugų vartotojų skaičius šioje šalyje išaugo 44 procentų. Nors jos ekonomikos padėtis išlieka sudėtinga, operatorių duomenimis (įskaitant „Telefonica“ ir „Orange Spain“), šviesolaidis vis dar laikomas patikima investicija. Įmonės „Telefonica“ teikiamos FTTH paslaugos ir konkurencija su kabelinio ryšio operatoriumi „Ono“ iš esmės pagerino Ispanijos rinkos padėtį. Astūrijos regiono valdžia nelaukė privačių investuotojų ir vienintelė Pietų Europoje pati įdiegė atviros prieigos tinklų sistemą, kuri būdinga Skandinavijos šalims.

Dar viena nauja į reitingus patekusi šalis yra Liuksemburgas (1,46 proc. skverbtis). Valstybinė bendrovė „P&T Luxembourg“ įgyvendina ambicingus šios valstybės tikslus: iki 2013 m. pabaigos 100 megabitų per sekundę (Mb/s) spartos internetą įvesti 80 proc. namų ūkių, o iki 2015 m. pabaigos – visuose.

Šviesolaidinių ryšių paplitimas pasaulyje (FTTH Council Europe iliustr.)

„Į reitingus nepatenkančios didelės šalys gali praleisti galimybę sukurti tvarią ateitį savo piliečiams, – teigia „FTTH Council Europe“ generalinis direktorius Hartwigas Tauberis. – Visgi, jei norime, kad Europa pasiektų 2020-iaisiais numatytus šviesolaidinio ryšio diegimo tikslus, būtina imtis papildomų priemonių. Jau šiandien reikia apsispręsti investuoti į FTTH – t. y. priimti vienintelį galimą ateities poreikius atitiksiantį sprendimą.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)