J. Smeetsas skrido kaip albatrosas – paukštis, iš kurio įkvėpimo sėmėsi inžinierius. Skrydis kovo 18 dieną įvyko Hagos parke.

„Visada apie tai svajojau. Bet po 8 mėnesių sunkaus darbo, tyrimų ir bandymų atsipirko“, - prie savo vaizdo įrašo „Youtube“ svetainėje rašė inžinierius.

Pirmąją idėją J. Smeetsui pakišo futuristinio skraidančio dviračio piešinys, kurio autorius buvo inžinieriaus senelis, didelę savo gyvenimo dalį praleidęs kuriant tokį aparatą, bet niekada jo iš tiesų negaminęs.

Tai J. Smeetsas pradėjo studijuoti inžineriją Coventry universitete (Jungtinė Karalystė), jis suvokė, kad pagal fizikos dėsnius skraidančio dviračio idėja niekada nebūtų įgyvendinama. Taigi, daugiau idėjų jis pasisėmė iš Leonardo da Vinci piešinių ir nusprendė pasigaminti savo skraidantį aparatą. Savo svajonę J. Smeetsas įgyvendino kartu su neuromechanikos ekspertu Bertu Ottenu.

Skraidyklės dizaino pagrindas, skrendančiajam suteikiantis tiek papildomos jėgos, kad šis skrydžio metu galėtų nešti savo kūno svorį, naudojamas robotinių protezų mechanikoje.

Bene sunkiausia projekto dalis buvo pasigaminti 1 kilogramą sveriančius sparnus iš audeklo. Sunku buvo dėl to, kad audeklas yra labai gležnas. „Svarbu labai rūpestingai susiūti siūles ir sparno formai suteikti ypatingo tvirtumo jų per daug neapsunkinant. Viršutinė sparnų dalis apvyniota aplink rėmą taip sukuriant aerodinaminę formą. Siekiant gauti daugiau keliamosios galios ir kontrolės, dalis sparno medžiagos bus ištempta ir tarp kojų – ji veiks tarsi uodegos sparnas“, - savo tinklaraštyje rašė inžinierius.

Pagal J. Smeetso skaičiavimus, jam reikėjo 2000 vatų nuolatinės galios, kad būtų iškeltas jo maždaug 81 kg svorio kūnas ir 18 kg svorio sparnai su papildoma įranga. Jo rankos galėjo suteikti tik 5 proc. tos galios, taigi, likusią dalį turėjo pagaminti varikliai. Jo rankų ir krūtinės raumenys iš esmės veikė kaip vairas ir sparnų plasnojimo pavyzdys.

Elektroninius belaidžius sparnus jis pasigamino iš „Wii“ žaidimų kompiuterio valdiklių rinkinio, akselerometro, paimto iš „HTC Wildfire“ telefono ir „Turnigy“ variklių.

Nusileidęs po 60 sekundžių trukmės skrydžio jis sakė: „Vieną akimirką pamatai tolstant žemę ir staiga tampi laisvas. Tai be galo stiprus laisvės jausmas. Tai tikra skrydžio laisvė. Tikrai [pyp] stebuklinga akimirka. Tai puikiausias jausmas mano gyvenime“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją