Apie 17 valandą Vilniaus laiku asteroidas priartės labiau nei geostacionarioji orbita (35 800 km nuo Žemės paviršiaus). Dangaus skliautu jis judės labai greitai, 0,8 laipsnio per minutę kampiniu greičiu. Tai reiškia, kad asteroidas per minutę dangaus skliaute nukeliaus atstumą, beveik dukart didesnį nei Mėnulio diskas per pilnatį. Taigi, mėgėjiškais teleskopais jį stebėti galės tik labiausiai patyrę astronomai.

Pačiomis geriausiomis sąlygomis, maksimaliai priartėjusio asteroido ryškis bus +7,4. Vidutiniu regos aštrumu pasidžiaugti galintis žmogus giedrą, tamsią naktį gali įžiūrėti iki +6,5 ryškio žvaigždes (kuo skaičius mažesnis, tuo lengviau įžiūrimas dangaus kūnas). Tai reiškia, kad jeigu norėsite asteroidą pamatyti ne kompiuterio arba televizoriaus ekrane, o savomis akimis, jums prireiks arba kokybiškų žiūronų, arba ne paties prasčiausio teleskopo (rekomenduojamas skersmuo - nuo 15 cm).

Nors patogiausia asteroido stebėjimui vieta yra Indonezija, bet gana patogioje stebėjimui pozicijoje yra ir Rytų Europos, Australijos bei Azijos gyventojai.

Apskaičiavus asteroido ir Žemės judėjimo duomenis, NASA sukūrė animuotą modelį, parodantį, kaip pro mus turėtų pralėkti šis kosminiu mastu mažas grumstelis:

Svetainės heavens-above.com duomenimis, Lietuvoje (atskaitos tašku pasirinktas Vilnius) asteroidas turėtų būti geriausiai matomas maždaug nuo 19 val. 33 min., Mergelės žvaigždyne ties pat horizontu žvelgiant į pietus ir dangaus skliautu kils aukštyn sparčiai mažėjant jo ryškiui.

Asteroido 2012 DA14 kelias danguje stebint iš Lietuvos (heavens-above.com iliustr.)

Deja, svetainės meteo.lt duomenimis, vakare nuo 19 iki 22 val. beveik visoje Lietuvoje bus debesuota, šiek tiek plonesnis debesų sluoksnis bus tik Lietuvos šiaurėje, ties Linkuva, Joniškiu.

Šio istorinio įvykio proga JAV kosmoso agentūra NASA turėtų transliuoti asteroido stebėjimo medžiagą:

Izraelio Bareketo observatorija taip pat ketina kurį laiką, apie 1,5 valandos nuo maždaug 19:30 Lietuvos laiku, internetu transliuoti tiesioginį asteroido stebėjimo vaizdą.

Tiesioginę transliaciją pasiūlys ir svetainė "Slooh", save vadinanti "dangaus reiškinių transliacijų lyderiais su kassavaitinėmis laidomis, pasakojančiomis apie didžiausius Visatos stebuklus".

Tikėtina, kad panašių transliacijų turėtų pasiūlyti ir nemažai kitų su astronomija susijusių svetainių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)