Formaliai, susidūrimas įvyko kosmose ir tai buvo pirmas toks atvejis istorijoje. Nors seniau būta ginklų bandymų už Žemės ribų, priešiškų karinių jėgų susidūrimai iki šiol apsiribojo planetos paviršiumi bei oro erdve. Ar šis įvykis – naujos eros, kurioje karai persikels ir į kosmosą, pranašas? Paprasto ir vienareikšmio atsakymo nepateiksiu. 

Visgi šiek tiek įžvalgų galime gauti susipažinę su ligšioliniu kosmoso panaudojimu kariniams tikslams. 

Po Antrojo pasaulinio karo prasidėjusioms JAV ir Sovietų sąjungos kosmoso programoms, bent pradžioje, vadovavo kariuomenė. 

Įkūrus civilinę kosmoso administraciją – NASA – kariniai interesai kosmose niekur nedingo; net ir šiandien JAV Gynybos departamento biudžeto dalis, skiriama kosminėms programoms, prilygsta visam NASA biudžetui

Kinijos, apie kurią rašiau prieš mėnesį, kosmoso programa su karyba susijusi dar glaudžiau. Karinių interesų kosmose turi turbūt kiekviena šalis su aktyvia kosmoso programa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją