„Inca City“ darinyje, esančiame pietinėjė poliarinėje Marso dalyje, ESA orbininių aparatai „Mars Express“ ir „ExoMars Trace Gas Orbiter“ užfiksavo tamsius verpstiškus darinius, panašius į voriukus, turinčius mažytes kojas ar net ištisus voratinklius.

Struktūros Marse primena voriukus ar net senovinio miesto likučius. ESA/DLR/FU Berlin nuotr.

Šie dariniai iš tikrųjų yra dujų suformuoti kanalai, kurių skersmuo siekia nuo 45 metrų iki 1 kilometro. Šios struktūros susiformuoja kiekvieną pavasarį, kai pietų pusrutulyje pradeda kilti atmosferos temperatūra ir tirpsta anglies dioksido ledo sluoksniai. Dėl šilumos žemiausi ledo sluoksniai virsta dujomis, arba sublimuojasi, t.y. iškyla į paviršių.

Dujoms plečiantis ir kylant aukštyn, jos prasiveržia pro viršuje esančius ledo sluoksnius ir su savimi iškelia tamsias dulkes. Šios dulkės, išsiveržusios iš gelmių, nugula ant viršutinio sluoksnio ir sukuria nuotraukose užfiksuotą reginį.

Struktūros Marse primena voriukus ar net senovinio miesto likučius. ESA/DLR/FU Berlin nuotr.

„Inca City“ arba Inkų miestas dar žinomas kaip „Angustus Labyrinthus“. Struktūra taip pavadinta dėl linijinių ir keterų, panašių į senovinio miesto griuvėsius.

Anksčiau buvo manoma, kad tai yra suakmenėjusios smėlio kopos arba Marso ledynų suformuoti dariniai, palikę nuosėdų iškilimus.

Vis dėlto, 2002 metais Marso zondas „Mars Orbiter“ parodė, kad „Inca City“ suakmenėjusios magmos dariniai po asteroido smūgio į Marsą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją