Trivietis raketinis lėktuvas "SpaceShipOne", kuris buvo pakilęs į didesnį, nei siekta - 111 996 metrų - aukštį, nutūpė 8 val. 14 min. vietos (18 val. 14 min. Lietuvos) laiku, o jo kūrėjai gavo vienos amerikiečių grupės įsteigtą apdovanojimą "Ansari X Prize" už laimėjimą, atveriantį kelią naujai komercinių kosminių kelionių erai.

"SpaceShipOne" prisilietus prie žemės paviršiaus, jo konstruktorius Burtas Rutanas (Bertas Ratanas), stovėjęs ant Mohavio oro uosto tako kartu su britų magnatu Richardu Bransonu (Ričardu Bransonu), kuris ketina skraidinti turistus į kosmosą, bei "X Prize" vadovu Peteriu Diamandisu (Piteriu Dajemandisu), plojo ir sveikino šį istorinį žygdarbį.

Šis pergalingas skrydis, kuris įvyko minint palydovo "Sputnik" paleidimo 1957-aisiais metines, taip pat užtemdė pasaulinį nejudamų sparnų keliamo lėktuvo aukščio rekordą, kurį 1963 metais pasiekė eksperimentinis raketinis lėktuvas X-15.

"Didžiuodamiesi skelbiame, kad "SpaceShipOne" du kartus pakilo į 100 km aukštį ir laimėjo apdovanojimą "Ansari X Prize", - Mohavio oro uoste žurnalistams sakė kosmoso entuziastas P.Diamandisas.

Lėktuvui nutūpus, džiūgavo ir tūkstančiai susirinkusių žiūrovų. Lėktuvą valdęs 51 metų Brianas Binnie, buvęs JAV karinio jūrų laivyno pilotas, šypsodamasis išlipo ant tūpimo tako, kur jį pasveikino žmona.

Į oro uostą taip pat buvo atvykęs vienas "Microsoft Corp." kūrėjų Paulas Allenas, kuris finansavo šiuos daugiau kaip 20 mln. JAV dolerių atsiėjusius skrydžius.

B.Binnie pasakojo, kad pajutęs nesvarumą išsitraukė popierinį "SpaceShipOne" modelį, leido jam laisvai sklęsti pilotų kabinoje ir jį fotografavo. "Ten - laisvė ir stebuklo pojūtis, kurį, pasakysiu, jums visiems reikia patirti", - sakė jis.

Premija "Ansari X Prize" buvo siūloma už privačių asmenų sukonstruotą aparatą, sugebėsiantį dukart per dvi savaites nuskraidinti į 100 km aukštį tris žmones arba jų svoriui ekvivalentišką balastą.

Nuo Žemės laivas pakilo padedamas lėktuvo nešėjo "White Knight", nuo kurio maždaug 15 km aukštyje atsiskyrė ir per maždaug 80 sek. pakilo į numatytą tašką ties Žemės atmosferos riba. Tada "SpaceShipOne" sklęsdamas laipsniškai leidosi ir nutūpė.

B.Binnie yra vos antrasis astronautu tapęs civilinis pilotas. Pirmasis buvo Mike'as Melvillas, pilotavęs "SpaceShipOne" trečiadienį, per pirmąjį kvalifikacinį skrydį, kurio metu SS1 29 kartus nenumatytai apsisuko.

B.Rutanas sakė, kad jo komandos pergalė šiose varžybose dėl "X Prize", kuriose dalyvavo 26 pretendentai iš įvairių pasaulio šalių, tėra pradžia plėtojant "turizmo sistemą, ...kuri mažiausiai šimtą kartų saugesnė už bet ką, kas kada nors skraidino žmogų į kosmosą".

Pasak B.Rutano, komandai pakeitus paleidimo trajektoriją ir padarius kitų pakeitimų, pirmadienio skrydis buvo nepriekaištingas.

P.Diamandisas taip pat paskelbė apie naujas, 2006 metais prasidėsiančias, varžybas apdovanojimui "X Prize Cup" laimėti. Šis apdovanojimas bus skirtas už naujos kartos civilinių kosminių skrydžių aukščio, nuotolio ir greičio rekordus.

Viešbučių magnatas Robertas Bigelow žurnalistams sakė, kad pasiūlys 25 iš 50-ies apdovanojimo milijonų, kurie bus paskirti už pirmąjį privatų pilotuojamą erdvėlaivį, apskriesiantį aplink Žemę.

B.Rutanas sakė, kad "SpaceShipOne" dar gali būti naudojamas kaip bandomasis lėktuvas rengiantis R.Bransono kompanijos "Virgin Galactic" skrydžiams.

B.Rutanas ir kiti jo komandos nariai yra sakę, kad galutinis jų tikslas yra turistinio kosminio skrydžio kainą sumažinti iki nebrangaus automobilio kainos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją